Voor iedereen die financiële steun wil aanvragen bij een fonds, is het FondsenBoek of de FondsenDisk (cd-rom) een onmisbaar hulpmiddel. Met ruim 650 fondsen zijn zowel boek als cd complete en actuele naslagwerken, in een zeer gebruikersvriendelijke uitvoering! Allebei worden ze uitgegeven door de FIN.

Wat vindt u in het FondsenBoek?
Het FondsenBoek is een hulpmiddel bij het verkrijgen van financiële steun van particuliere fondsen voor allerlei verschillende projecten en levenssituaties. Of het nu gaat om een studiebeurs, een culturele manifestatie, een maatschappelijk project of een persoonlijke situatie, met behulp van het FondsenBoek is in vele gevallen een fonds te vinden dat mogelijk een financiële bijdrage wil leveren. Lees ook onze aanvraagtips! De fondsen in FondsenBoek en FondsenDisk zijn actief op de terreinen:

  • Maatschappelijk werk
  • Gezondheidszorg
  • Internationale hulp
  • Milieu, natuurbehoud en dierenbescherming
  • Onderwijs en onderzoek
  • Kunst en cultuur
  • Sport en recreatie
  • Kerk en levensbeschouwing

Snel zoeken, snel vinden!
Zowel de FondsenDisk als het FondsenBoek beschikken over een rubriekindeling en een trefwoordenregister. Door te zoeken op trefwoord komt u snel bij de door u gezochte informatie terecht, zonder eindeloos gezoek en geblader. De rubriekindeling brengt u mogelijk op ideeën voor andere trefwoorden waarop u kunt zoeken. Naast adresgegevens vindt u van ieder fonds de doelstelling, aanvraagprocedure en andere relevante gegevens voor het indienen van een aanvraag.

FondsenBoek of FondsenDisk?
Terwijl sommigen zweren bij de papieren versie van het FondsenBoek, zijn anderen veel meer geholpen met de FondsenDisk, die zowel op Windowssystemen als op Apple-computers bruikbaar is.
Het FondsenBoek biedt een helder overzicht van de gegevens van zo'n 650 fondsen, met achterin de rubriekindeling, het trefwoordenregister en een alfabetische lijst van fondsen.

Het boek wordt elk jaar bijgewerkt. De nieuwste versie, FondsenBoek 2010, is in oktober 2009 uitgekomen en kost €49,50.

De FondsenDisk kent, naast de informatie uit het FondsenBoek, een paar extra mogelijkheden. Vanaf de CD-rom kunt u rechtstreeks mailen of doorklikken naar de website van het door u gevonden fonds. Ook hebben enkele fondsen een aanvraagformulier op de FondsenDisk laten opnemen, dat u kunt printen en zonder verder tijdverlies invullen en opsturen. Verder kent de FondsenDisk meer zoekmogelijkheden en heeft een uitgebreide helpfunctie.

De FondsenDisk verschijnt ieder najaar. De FondsenDisk kost €79,50.

Er is ook de mogelijkheid om een abonnement te nemen op het FondsenBoek en/of de FondsenDisk. U krijgt dan ieder jaar een korting van 25% op de normale prijs. Het abonnement geldt tot wederopzegging met een minimale afname van twee jaargangen.

Wilt u het FondsenBoek of de FondsenDisk bestellen?
U kunt het FondsenBoek en de FondsenDisk natuurlijk altijd kopen in de betere boekhandel, maar u kunt ze ook direct bestellen via de website van Walburg Pers. Verzendkosten bedragen dan 2,99.

Aanvraagtips
Het indienen van een goede subsidieaanvraag is een hele kunst. Zeker in een tijd dat de vraag om steun groeit en veel fondsen steeds efficiënter met aanvragen om moeten gaan. Het bespaart u en het aangeschreven fonds tijd en moeite wanneer uw aanvraag direct goed terecht komt. Het is daarom zaak gericht te zoeken naar fondsen die een doelstelling en activiteiten hebben die aansluiten bij het onderwerp van de aanvraag. In het FondsenBoek kunt u via een trefwoordenlijst zoeken naar fondsen die voor u geschikt zijn, de FondsenDisk biedt zelfs de mogelijkheid om op alle woorden in de teksten te zoeken. Het is ook zaak uw informatie bondig en helder te presenteren.

Wij geven u daarvoor graag enige tips:

Geef   uw brief een persoonlijk cachet. Algemene "rond-schrijf-brieven" spreken maar weinig mensen aan.
Zorg ervoor   dat op de eerste pagina van uw brief bondig staat uitgelegd wie u bent, wat u vraagt en waarom u dit fonds benadert.
Zorg er ook voor  
dat de gegevens over uw financiële positie en aangaande het verzoek dat u voorlegt, helder zijn en kloppen. Begroting én dekkingsplan helpen daar bij.
Wees open over  

uw verdere fondsenwerving. Bied bijvoorbeeld aan nadere informatie te zenden zodra één van de andere fondsen die door u benaderd zijn, een besluit genomen heeft.  

Vergeet niet   uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, contactpersoon te vermelden.
Bied aan   nadere gedetailleerde gegevens desgewenst toe te zenden en geef bijvoorbeeld aan welke informatie u heeft (jaarverslag, jaarcijfers, statuten, uittreksel KvK, etc).

 


Copyright 2004 FIN Vereniging van Fondsen in Nederland.
E-mail: info@verenigingvanfondsen.nl
Adres: Jan van Nassaustraat 102, 2596 BW Den Haag.
Telefoon: 070-3262753 Telefax: 070- 3262229